De Roze Revolutie
Regenboogvlaggen, botenparades en genderneutrale wc’s zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Symbolen van een beweging van vrijgevochten mensen die vieren dat iedereen anders is. Wie zijn deze mensen, is het eigenlijk wel een beweging en hoe zit dat met al die letters?
In de vierdelige serie De Roze Revolutie neemt regisseur Michiel van Erp vanuit zijn persoonlijke verwondering de historie van de LHBTIQ+-beweging in Nederland onder de loep. Sinds 1975 - het jaar dat hij erachter kwam dat hij homo is - maakt Van Erp deel uit van deze community en maakte 'alles mee'. Van de groeiende vrijheden die de beweging veroverde in de jaren ‘70, de aidsgolf die erop volgde tot de steeds groter wordende intolerantie tegen LHBT-ers anno nu.
Verteld van binnenuit, door de mensen die er een halve eeuw geleden al bij waren en degenen die nu van zich laten horen. Archiefbeelden van persoonlijke en gezamenlijke sleutelmomenten omlijsten letterlijk hun verhalen in een speciaal voor de serie ingerichte studio. De persoonlijke gesprekken brengen ons langs emotionele toppen en dalen. De vrijheid om jezelf te kunnen zijn is een groot goed dat bevochten én gevierd moet worden.
Motivatie Michiel van Erp
‘Sinds mijn twaalfde (1975) volg ik de homobeweging in Nederland op de voet. Betrokken, omdat ik zelf homo bleek te zijn, en verwonderd: wie waren die de eerste voorvechters, die met gevaar voor eigen leven op de barricades gingen. Waar streden ze precies voor? Wat heeft deze strijd ze opgeleverd? De homo-emancipatie leek voltooid, maar als ik kijk naar hoe er in de huidige tijd naar de LHBTQIA+-gemeenschap gekeken wordt is het bar en boos. Verworvenheden van vijftien jaar geleden lijken verdwenen. Agressie tegen LHBTQIA+-ers is toegenomen, en openbare beledigingen worden maatschappelijk geaccepteerd. Het is nu actuelere dan ooit en de strijd is nog niet voorbij. Wie zijn de nieuwe generatie voorvechters? De strijd van de homobeweging is een wezenlijk onderdeel van onze geschiedenis. Met deze serie plaats ik hem in een historisch perspectief. Met De roze revolutie wil ik laten zien wie we als beweging zijn en waar we voor staan. Tegelijkertijd wil ik ook dat het een wervelende ode aan de LHBTQIA+-community is. Met humor en ontroering.’
regie Michiel van Erp eindredactie Tamara Vuurmans research Alex Bakker, Lars Dellemann en Dorien Rozing research assistentie Frederiek Jansen en Lars van der Net producer Manon van Maurik uitvoerend producent Judith Reuten producenten Monique Busman en Michiel van Erp fotografie Henri Verhoef
Personages uit de serie op de foto van links naar rechts : Paul Jager, Anne Stoof, Michiel van Erp, Alejandra Maria Ortiz en Fahd Larhzaoui. Foto's door Henri Verhoef.
Geproduceerd door de Familie Film&TV in coproductie VPRO